There was an error in this gadget

What's on TOP?

Siapa geng Diet !! :)

Sunday, December 25, 2011

KESAN BURUK AKIBAT NAFSU


EMPAT tahun lalu, Malissa Jones, merupakan remaja tergemuk di Britain dengan berat badan 215 kilogram (kg). 
Dia sangat menggemari coklat, kerepek dan makanan bergoreng malah mampu menghabiskan 10 bar coklat Mars dalam satu-satu masa. 
Selain itu, pola pemakanannya juga bukan di tahap normal apabila dia mengambil 15,000 kalori sehari iaitu 7.5 kali ganda daripada kadar yang sepatutnya diambil oleh gadis seusianya. 
Keinginan untuk sentiasa makan dan mengunyah memuncak apabila waktu malam. Dia mengaku pernah berkejar ke peti ais dan makan daging burger mentah dengan gelojoh. 
Tabiat pemakanannya yang melampau itu akhirnya memberi masalah lain kepada Malissa.
Tubuhnya yang semakin berat menyukarkan pergerakannya sehingga dia memerlukan alat bantuan oksigen ketika tidur. Malissa turut menghidap lelah dan mengalami masalah jantung yang sering dihidapi orang berusia. 
Lantaran itu, ketika umurnya 17 tahun, pada tahun 2008, Malissa mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan pintasan gastrik walaupun kaedah itu boleh membawa risiko maut kerana dilakukan pada remaja sepertinya. 
Dia mengakui doktor memberi amaran tentang risiko yang terpaksa diambil dan dia boleh meninggal dunia. Namun, Malissa berpendapat dia tiada pilihan kerana lama-kelamaan dia akhirnya akan mati. 
Menjadi orang termuda yang menjalani pintasan gastrik di dunia, pembedahan ke atas anak kelahiran Selby, North Yorkshire itu bukan sahaja berjaya malah lebih separuh berat badannya hilang dalam masa setahun. 
“Dalam tempoh itu saya seperti menemui dunia baharu. Saya pergi ke kelab malam setiap hujung minggu dan memiliki ramai teman lelaki kerana rasa lebih menarik dan yakin terhadap diri sendiri,” katanya. 
Menurut laporan Daily Mail Online, Malissa sempat berpacaran dengan teman lelakinya, Chris Robottom, 22. Mimpi ngeri Malissa bermula ketika dia hamil enam bulan. 
Dia berdepan dengan masalah kegagalan fungsi hati sehingga memaksa bayinya dilahirkan dengan kaedah pembedahan. Bagaimanapun, bayi itu meninggal dunia sejam selepas dia dilahirkan. 
Kehamilan itu turut menyebabkan berat badan Malissa menyusut secara mendadak sehingga dia hilang minat terhadap makanan dan disahkan anoreksia.


“Badan saya seperti menerima kejutan apabila menjadi terlalu kurus. 
“Bukan tidak mahu makan, tetapi menelan secebis makanan hanya membuat saya bertambah sakit,” katanya yang hanya mengambil tiga batang lobak merah, sebiji ubi dan kentang panggang dengan nilai 300 kalori setiap hari.
Menurut Perunding Psikologi Klinikal, Dr. Funke Baffour dari Waltham Cross, Malissa mungkin menerima gangguan psikologi apabila dia kini terpaksa berdepan dengan kesan pembedahan yang dijalaninya dahulu. 
“Ia bukan sesuatu yang mengejutkan apabila dia cuba menyekat sebarang perhubungan dengan makanan.
“Kemungkinan Malissa takut untuk menjadi gemuk kembali, jadi dia mencuba untuk menjauhi dirinya dari menjamah makanan,” katanya. 
Memiliki ketinggian 1.7 meter, Malissa kini hanya memiliki berat 50kg. 
Terkini, doktor memberinya amaran untuk meningkatkan selera makan atau dia terpaksa berdepan dengan risiko maut dalam tempoh enam bulan.


Saturday, December 24, 2011

Langkah Pertama Mulakan Pogram Diet Anda

Apakah yang boleh dilakukan jika saya ingin memulakan DIET?
1. Tambahkan hanya 1 sajian buah atau sayuran sehari. Sesuaikan dahulu penerimaan tubuh, kemudian tambahkan lagi sehingga mencapai 8 hingga 10 sajian sehari.
2. Ambil sekurang-kurangnya 2 sajian buah atau sayuran setiap kali waktu makan.
3. Tanamkan tekad. Anda tidak mahu ‘membesarkan’ saiz makanan.
4. Jadikan waktu makan 1 tujuan utk menyihatkan badan.
5. Mula amalkan sarapan pagi yang lengkap(800cal).
6. Pastikan pinggan anda diisi dgn separuh sajian sayuran dan/atau buah-buahan setiap kali waktu makan.
7.Minum air masak bg menggantikan air manis dan minuman ringan yang lain .Untuk mereka yg tidak menggemari air masak boleh IKUT TIPS INI

JOM tengok video ni inspired us to LOose Some Weight
If they can do...neither us can DO better!



Thursday, December 22, 2011

menu today

Lunch ayam grill with salad


Published with Blogger-droid v2.0

Wednesday, December 21, 2011

Sedih!

Salam readers

I dunno what is going on?
either my scale bengong or mmg im gaining weight from yesterday
Guys yest my weight was 89.5..but today this morning
it turns 90 again???!! rasa nak baling aja scale ittew
Its ok evetho berat x trun sgt..still ada turun since last weight in
And i loss a few inches.Thanks to Allah!

Berapa Liter air nak telan sehari????

Salam readers
Macamana diet anda hari ini?
 Saya maintain..i need kata2 perangsang dr uols
Plz..do leave any comment :P
Oh ye aabout im getting num 9 (tula org kata jgn timbang hari2 kan dh frust)
Sebenarnya actually whole day smlm i timbang lepas minum makan.after buang air
berat ttp 90kg..peliks x..then pg tadi i bangun n timbang lg still90kg oh it must be something
WrONG somewhere dgn penimbang ni..(scale jugak disalahkan,.manusia2x)
hahahah Rupanya bateri longgarr wakakaka
Ok today dh timbah alhamdulillah still in 8 point..lega!~
So esok my REAL weight iN..nnt dicatat kat kolum sebelah kiri <-- anda..as a journal

Ok stop membebel plz mYza !!
Skrg i just wanna tell uols..yang i minum H20 x pernah cukup
yess air kosong sangat sangat sangat penting utk Detox any toxic in ur body
Tapi paling kuat pon i minum 1 liter...haisshh
So saja jenjalan arini jumpa la cara sebenar mengira keperluan AIR MASAK
Ada yg berpendapat bahawa minum air ikut saiz badan..if besar banyak la kena minum..yeke?
Jangan risau kita ada formula utk membuat kiraan berdasarkan berat masing..
Apa lagi pg la amek kalkulator skrg :)

Contoh pengiraan spt berikut ::
sumber generasi-fit.com (TQ)


Contoh:-
Berat badan Ali adalah 50kg.
Tukar ke Pounds: 50 x 2.2 = 110 lbs
Kepam sehari.
Dah dapat jawapan jangan lupa amalkan!erluan Air Tubuh: 110 lbs x 1.2 = 132 oz
Untuk tukar ke unit yang biasa kita pakai di Malaysia,
Oz ke ml: 132oz x 29 = 3828ml
satu cawan biasanya adalah 250ml.. oleh itu, 3828 / 250 = 15
Maka Ali perlu minum sekurang-kurangnya 15 cawan dalam tempoh sehari, sebarkan dari pagi sampai malam

Selamat mencuba!!

Tuesday, December 20, 2011

Diet la sekarang jangan tunggu sampai esok

Diet 
1.   Elakkan makanan yang tinggi kandungan kalori seperti makanan yang banyak lemak dan gula. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Kurangkan menggoreng makanan. Banyakkan makanan yang direbus dan dibakar.
  
2.   Elakkan menggunakan susu pekat manis. 
  
3.   Kurangkan kandungan gula dalam minuman dan kuih-muih. 
  
4.   Makan ikut jadual dan elakkan meninggalkan jadual makan. 
  
5.   Jangan gelojoh ketika makan dan ambil masa untuk memberi rasa kekenyangan. 
  
6.   Kurangkan makan di waktu malam, elakkan snek ketika menonton televisyen. 
  
7.   Pengurangan antara 500 hingga 1,000 kalori sehari dapat mengurangkan antara 0.5 hingga 1 kilogram sebulan. 
  
8.   Senaman: 
  
o   Senaman perlu dilakukan secara berterusan setiap hari dalam tempoh 20 hingga 30 minit sahaja bergantung kepada aktiviti yang dilakukan. 
  
o   Sebaik-baiknya amalkan senaman selama 15 minit setiap hari daripada bersenam selama dua jam tetapi hanya seminggu sekali. 
  
o   Senaman ini merangkumi berjoging, berbasikal, aerobik, bersukan, berenang dan sebagainya. 
 
9.   Ubat-ubatan - Kaedah ini dapat membantu mengurangkan sebanyak antara lima hingga 10 peratus berat badan. Terdapat empat jenis ubat-ubatan iaitu:
  
o   Lipase inhibator. Ubat ini menghalang enzim lipase di dalam saluran penghadaman memproses lemak makanan yang dimakan daripada menyerap ke dalam tubuh. Bagaimanapun, ia hanya menyekat 1/3 daripada lemak tersebut dan bakinya akan memasuki sistem penghadaman makanan.
  
o   Ubat mengekalkan paras hormon adrenalin dan serotonin. Dengan memakan ubat ini, ia akan mengawal fungsi selera makan dalam otak yang menyebabkan individu terbabit berasa kenyang. Kesan sampingannya ialah hipertensi, sukar tidur, jantung berdebar, panas dan sebagainya. 
  
o   Ubat kencing manis. Ia boleh bertindak terhadap sel-sel tubuh dengan memperbaiki sensitiviti sel terhadap hormon insulin. 
  
o   Ubat antikemurungan. Walaupun ia boleh menurunkan berat badan, ia tidak digunakan untuk mengurangkan berat badan kerana ia boleh menimbulkan kesan sampingan. 
 
10.   Pembedahan - Pembedahan ini bukan pembedahan kosmetik yang boleh menguruskan badan. Ia hanya digunakan bagi mereka yang mempunyai masalah obesiti yang serius. Jaminan keberkesanan kaedah ini ialah sebanyak 90 peratus dengan pengurangan berat badan antara 30 hingga 50 kilogram. Namun, ia juga mempunyai implikasi tersendiri seperti muntah, kekurangan zat vitamin dan jahitan terbuka. Antara jenis pembedahan yang dilakukan ialah: 
  
o   Jaw wiring - mengecilkan bukaan rahang mulut supaya individu tersebut tidak boleh makan dengan banyak.
  
o   Gastric reduction - mengecilkan kandungan perut supaya makanan tidak dapat diisi dengan banyak. 
  
o   Ile-jujenal bypass (Roux-EnY) - pembedahan pintasan di mana perut akan disambung terus ke usus kecil sekali gus menghalang makanan daripada dihadamkan. 
 
Kesesuaian Berat Badan (BMI)
Kaedah untuk mengukur kesesuaian berat badan BMI (Indeks Jisim Badan) kg 72 Ketinggian (m2) 1.7x1.7 Ukuran berat badan boleh dilakukan berdasarkan panduan seperti:
1.   Normal: 17-25 
2.   Berat badan berlebihan: 25-30 
3.   Obesiti tahap I: 30-35 
4.   Obesiti tahap II: 35-40 
5.   Obesiti tahap III: 40 ke atas 

credit info:
sumber HalaQah.net

Monday, December 19, 2011

A very Sad Day

Salam readers..
Sedihnya i woke up ang on scale this morning
i got num 9 again>??
nak marah ni..what's wrong????
Geramnyaa,,,...tp xpe sabar
dan istiqamah...plz put urself together mza
Try over again...penat tapi jgn give up/!!!!!
tensennnn nyaaa!~~


Saturday, December 17, 2011

NEXT TARGET

Salam semua

After i wake up this morning
i have a smile on my face..why??
because i got that magic num 8 on my scale!!
yihha..but i cant be so happy yet
since its jussst 100-200gm below 8 point
my next target should b 85kg..caiyok3
i know i cant istiqamah..i dont want a cheat day
i want to exerciiseZ more n more..plzzzz..behave...

p/s: im sharing this happy moment with hubby and he;s so proud..he want me to have 85kg which is his previous weight..wait for me dear..im catching up with u soonnn..Yihhaa!~


Strategy 5D untuk diet

Salam sabtu semua

Di kesempatan hari cuti ni
Nak sharing tips diet utk semua
Guna kan strategi 5 D utk mengurangkan Nafsu makan kita
InsyaAllah..


1.DELAY
- jika terfikir utk menambah makanan di pinggan, lambatkan masa anda selama 15-20 minit..

2.DISTRACT
- alihkan perhatian anda dengan aktiviti yang memerlukan konsentrasi yg tinggi dan tidak boleh dilakukan sambil makan..

3.DISTANCE
- jarak kan diri anda sejauh mungkin dari bau dan makanan

4.DETERMINE
- fikirkan kepentingan utk anda menambah makanan kali ke2 dan tentukan keperluan kuantiti yg betul2 anda perlu sahaja

5.DECIDE
-Putuskan banyak mana portion yang anda ingin tambah dan nikmati perlahan lahan

** yang penting lepas tambah sila jangan membazir dan JANGAN MENYESAL!


p/s: sumber Majalah Rapi

Wednesday, December 14, 2011

menu hari ini

breakfast : oat milo susu anlene

dinner : daging grill with veggie blackpepper


Published with Blogger-droid v2.0

menu hari ini

breakfast : oat milo susu anlene

dinner : daging grill with veggie blackpepper


Published with Blogger-droid v2.0

Sunday, December 11, 2011

weight in on 12dec

To be taken every morning right after wake up from bed ;p

So my weight today 90.4kg

Naik 100gm dari smlm..huhu pekena spaghetti sgt.amek hoho


Ok bfast today roti tuna with sos.mayo


Caiyok3 teruskan hgga dpt angka 8

Next weight in will be on

22hb december..come on

Work out n eat healthy!!


Published with Blogger-droid v2.0

Saturday, December 10, 2011

menu 11dec

Spagetti chiken with oregano.ditumis dgn olive oil ...


Published with Blogger-droid v2.0

Friday, December 9, 2011

Menu 9 dec

Bihun Sup bebola ikan
NO picture
Jus Delima ;0
JM5

Thursday, December 8, 2011

Menu 8 Dec

Arini menu KANTOI
Ya ALlah lama mana nak cheat day nii
Please start balik !!!
-bfast Maggi tomyam with eggs+sosej
-Dinner Nasi arab..
No workout
No H2O...OMG!!
Get upppppp!~~~

Hancusss......
Unfortunately my weight gain 200gm !!

Monday, December 5, 2011

OFF diet

Salam
Dari 1 Nov oFF diet..cmana ni??
1 Dec- nasi dagang
2dec -nasi ayam
3Dec- Nasi putih+gulai
(kat kampung)
4 Dec - Nasi AYam +satay
5 Dec - Nasi beriyani

Warrghh...timbang sekejap 4 dec 90.3kg..lega tapi x snap la.
We will se 12 Dec ni my next timbangan..Diet balik plz..

p/S: ada beberapa org dah notice body sy yg sdkit "mengecik" tang mana tu xtau la
      xnak happy lg.more kilo's to loose :)) chaiyok3


Thursday, December 1, 2011

menu 1 dec

Off diet


Published with Blogger-droid v2.0

Wednesday, November 30, 2011

Menu 30/11

Roti sosej with salad n tomato for bfast
2 sosej (chiken)
orange 1 biji
Milo+susu panas

esok off diet! huhuhu~ 

Monday, November 28, 2011

menu 29nov

Smlm dah kantoi makan nasi goreng.start over balik diet tnpa nasi.haishh...


Sarapan oat+mil0+susu

Lunch kue teow sup 450 kcal


Published with Blogger-droid v2.0

timbangan 28nov

Caiyok3


Published with Blogger-droid v2.0

weight in nov 24

Published with Blogger-droid v2.0

Saturday, November 26, 2011

Ngomelan Manja

Assalamualaikum..

Bila sebut manja teringat watak Manjalara yg dilakonkan oleh si cantik manis
isteri Adlin aman ramli tu..Betapa 'semangat' nya beliau..sama macam badan saya sekarang
Ya Allah kenapa la susah sangat nak kempis kan badan montel ini...huhuhu T.T

Malam ni tido lambat mengugel tips2 kesihatan utk di apply dalam diet seharian
Diulangi saya mahu HIDUP SIHAT..biar lambat penurunan asalkan selamat :)
As u know im taking back myJM5 bukan utk kuruskan badan..
Actually its a request from my hubby to consume JM5 again after he seeing
my hormon totally stable when i take Jm5 per day..I know he want the best for me!
Lov ya hubby..ohh u know who u are :)

So i hope this time i would lose some weight..
Im hoping to live better and having Healthy life ahead..
At this time i think i wanna combined an Atkin's diet with jm5
which i had tried before..but thinking that i cannot stop carbohydrates so suddenly
I think I have to slowly remove my carbs from my menu every day...
I hope Allah will listen my pray :p

To all fat & chubby person out there
You know we can do it
Let's stay strong!!
We could lose some weight today~


Love,

Tips for Weight in and measure Our body :)

Morning alli just wanted to sharing some tips and trip how ang when is th eperfect time for weight in...Weigh Yourself

To help track your progress, you should record your weight periodically. We suggest once a week because your weight fluctuates daily due to uncontrollable factors like water. Try to always weigh yourself at the same time of day - we suggest early in the morning before breakfast.

And in the mean time do not forget to take your body measurement.Because sometimes we didnt lose any weight but we lose some inches ..
Take Your Measurements

Taking your measurements can be an even better gauge of your progress because when you burn fat and build heavier muscle, your weight may not change or even increase even though your body is tighter and smaller. We suggest taking your measurements every 2-4 weeks.


Sources: FitnessPal

Wednesday, November 23, 2011

day 4

Ikan cencaru kukus bersama sayur


Published with Blogger-droid v2.0

Sunday, November 20, 2011

menu 20hbnov

Bihun sup cmpur -450 kcal per bowl


Published with Blogger-droid v2.0

Sunday, September 11, 2011

Friday, September 9, 2011

My menu 9 Sept



Air masak x cukup huhuhu

My meal -8 sept & 9 sept


Ni menu untuk semalam dan hari ni
Selera amat la kurang sbb sakit perut
hari ni saja mai dah ulang toilet lebih 5 kali kot
huhuhuhu

Diet Journey Start Now

Assalamulaikum..

Better NOW than NEVER
Setelah berpuluh juta kali berfikir untuk Diet
tanpa TINDAKAN pun x berguna juga..So TODAY
i DECLARE myself on diet huhu
Kenapa saya mengambil langkah untuk terus ke hadapan (yeke?)
Sebab2 nya:::
1. Berat badan dah really overweight and obese tahap ke berapa pun tak tahu
2.Timbul kesedaran yang sebenar-benarnya
3.Untuk hidup lebih sihat & sejahtera (nak hidup lama)
4.Cemburu weyh tengok orang lain pakai baju shanteq
5. Untuk kehidupan lebih cemerlang,terbilang dan gemilang...hehehe

So friends & families out there please guide me,show me the way to the true diet journey :)

P/S: Nanti sy update menu harian...skrg tgh cherry berry,diarrhea...huhu doakan cpt sembuh

Saturday, June 11, 2011

New look of blog

Salam sejahtera
Kembali bersiaran dari blog

Nampak tak ada beberapa perubahan telah saya lakukan terhadap blog ini.
Saya buang word Jusmate5, dan gantikan dengan diet & eat healty..lebih sempurna
dan sesuai untuk blog ini kan?kenapa???

Saya dah lama stop makan Jusmate5 ..dan selepas ini saya hanya ingin kongsikan semua pengalaman dan info yang saya ada dengan anda mengenai diet dan makan secara sihat.Banyak yang ingin dikongsikan bersama.APa kata kita sama2 share info terbaik di sini.Selain itu juga saya akan update pantauan makanan kira blog ni dah bertukar menjadi diari diet saya personally..hihih Jangan marah :)

So lepas ni saya nak makan secara sihat dan jaga kalori intake setiap hari InsyaAllah..Sesiapa yang nak join diet jom la jangan segan2/Semoga page ni memberi maklumat yg anda mahu dan inspirasi kepada anda yang berazam ingin hidup sihat..Kita serupaaaa...hehehhe

Sekarang saya dalam proses mencari maklumat tentang Atkin's diet dan diet saya sekarang hanya eat healthy dan senaman sahaja..tiada produk lain..Kalau tertanya-tanya product apa saya pernah makan boleh tengk di sidebar, ada yang berkesan ada yang tak.Semua bergantung pada individu.Ada produk yang cepat effect nya dengan badan saya ada yang lambat dan ada yang tiada langsung :) Anda nilaikan sendiri Ok. ..

Sekian..