There was an error in this gadget

What's on TOP?

Siapa geng Diet !! :)

Tuesday, January 31, 2012

Geramnya

Salam Rabu

Bengangnya dengan diri sendiri...
Baru je meraikan angka 8
Sekarang angka 9 naik mecanak canak
Mana pegi diet aku
Geram la..cmna nak kontrol nafsu kalau travel ye???
Sesiapa ada tips tolong perturunkan ilmu anda...

Asyik angka 9 je sipi2 aje angka 8
Bila nak kurusss puan maiza!!!!
Adoi Ya ALLAH kuatkan lah semangat
Jauhla diriku dr anasir2 luar yang menggangu gugat
proses diet ku......tolong laaaaaaaaaaaaaaaaaaa.!~~



Tuesday, January 24, 2012

Jangan JAnGAn jAngAN !!

Salam readers

Harini nak share tips sikit..Kenapa tidak boleh dibuat 7 perkara di bawah
sources: Majalah Rapi


1.Jangan Merokok Selepas Makan
- tabiat merokok 1 btg selepas makan sama seperti merokok 10 btg pada waktu lain.Juga hi risk utk penyakit kanser

2. Jangan Makan Buah Selepas Makan
- Buah perlu di makan 1 atau 2 jam sebelum hidangan utama utk mengelakkan masalah kembung perut

3. Jangan Minum TEH selepas makan 
- daun teh dipercayai berunsur Asid menyebabkan kandungan protien dalam menu anda mengeras dan sukar utk dihadam

4. Jangan Longgarkan Tali Pinggang Sesudah Makan
-  perbuatan tersebut boleh mengundang masalah usus

5. Jangan Mandi Selepas Makan
- Mandi selepas makan meningkatkan pengaliran darah ke tangan,kaki dan tubuh anda berbanding di bahagian perut seterusnya melambatkan proses penghadaman di perut

6. Jangan Berjalan Selepas Makan
-Sejurus selepas makan elakkan berjalan kerana sistem penghadaman anda akan terganggu utk melakukan tugas menyerap nutrient..tunggu sekurang kurangnya setengah jam.

7.Jangan tidur Selepas Makan
-Tidur selepas makan membuatkan makanan sukar dicerna dan mengundang masalah gastrik atau pedih ulu hati

Nak kurus Nak Kurus Nak Kurus...............




p/s: Moga tips ini dimanfaatkan bersama :)

Saturday, January 21, 2012

2012 Pembakar semangat

salam  readers

Apa makanan terakhir masuk perut anda hari ni??
Myza busy sgt hari ni mengemas umah..naik lenguh kaki
maklumla menampung berat lebih..sian kaki ku..sabar ye kaki
Perlahan sangat berat tuan empunya body nak turun..huhu
Balik kg kat pahang makan x hengat...berat naik 2kg..kepada 91.1 kf\g

Sadness sangat tapi xmau putus asa...dah azam kan tahun ni kena kurus dr biasa
X banyak sikit..Moga Allah membantu perjalanan ini :)
So lepas kumpulkan semangat dan perpaduan (cewah).. leh la elak nasi balik
Tapi sebab mendadak (ingtkan dh biasa leh je trus stop)
dapat kepeningan yg melampau plak..xpela dugaan
So pagi smlm timbang dah dapt 90.7 kg..lega..cepat la turun..lepas ni
Sibuk or enjoice macamana pun nk ingatkan diri dan rakan2 lain
Makan lah secara waspada..kalau x sia2 jela kita diet 2-3bln
xberbaloi naik 2kg dlm masa 2mggu aja..huhuhu sedihhh

Selalu ayat yg maiza pegang ialah..Nabi Muhamad s.a.w ada berkata
perut manusia hanya sebesar genggaman sebelah tangan kita shj..oleh itu penuh kan dengan
1/3 air
1/3 ruang udara
1/3 lg makanan...so sgt2 la sikit kan portion utk food
Berhentilah sebelum kenyang
Maka nya xde la nak pulun air memanjang kan..
Sbb lagi 2/3 air utk udara n makanan berkhasiat..

SEMOGA BERJAYA!

Monday, January 2, 2012

Berat naik!!

Seminggu balik kampung MIL asyik ajak dinner aja
Nak jaga ati punye pasal makan jugak la
mula malam pertama ok lg kue teow tomyam
pastu malam ke 2 melarat dah ke kueteow kungfu
pastu nasi sbb ada kenduri
dah lama x makan nasi nikmatnya nasiiiiii!! ggrrr
Off diet kali ni dari 89.3 naik 90 kg! hamek ko

Sekian